A+ A A-
محمد جواد  رضایی

محمد جواد رضایی

شام غریبان در ارسنجان

در پهنای ایران زمین، که روزگاری از شرق تا رود سند در هند، از شمال تا دریای سیاه و دریاچه آرال، از جنوب تا خلیج همیشه فارس و دریای عمان و از غرب تا دریای مدیترانه کشیده شده بود، سنت و آیین های فراوانی در میان مردم رواج داشت. در هر گوشه از این سرزمین مردم به شیوه ای و بر اساس فرهنگ، جغرافیا، معیشت و تاریخ خود رسمی را ایجاد و آن را گرامی می داشتند.

قرآن مجید

این مصحف شریف در شعبان ۱۲۸۵قمری به خط نسخ حاج ملا حسین بن عسکر افتخارالكتاب ارسنجانى کتابت شده؛ فهرست و ادعیهٔ تلاوت قرآن و سورهٔ حمد در صفحات تمام مذهّب مرصّع؛ سرسوره ها و علایم جزو و حزب مذهّب مرصّع؛ متن و ترجمه حل کاری و مجدول به زر و شنگرف و مشکی؛ ترجمه به شنگرف و به خط شکسته نستعلیق؛ فواصل آیات ستارهٔ زرّین و رنگ سبز؛ جلد لاکی با نقش گل و مرغ و آستر نقش بیابان و گل و بلبل و پروانه با حاشیهٔ مذهّب است.

گمبان

در ۱۸ کیلومتری ارسنجان در دامنه جنوبی ارتفاعات كوه خم (دالنشین) و در پائین دست روستا یی زیبا دشت كم وسعتی گسترده شده است كه به دریاچه طشك ختم می شود در بین روستا  تا تالاب طشت ابگیرهایی وجود دارند که به گمبان معروفند .

مکاری و پیله وری

مکاری و پیله وری دو شغل قدیمی هستند که در قدیم اهمیت زیادی داشتند . شغل مکاری یا چاروداری در واقع همین شغل  حمل و نقل امروزی است .
 در لغت نامه دهخدا مکاری را چنین توصیف کرده است :... کسی که اسب و شتر و غیره به کرایه دهد. (غیاث) ... آنکه ستور چون خر و استر به کرایه دهد. چاروادار. (یادداشت به خط مرحوم دهخدا). چارپادار. کسی که به وسیله ٔ چارپایان اهلی مانند اسب و خر و قاطر و یابو مسافر و بار حمل و نقل می کند. خربنده . خرکچی . این کلمه در زبان عوام مَکّاری به همان معنی خرکچی و خربنده تلفظ می شود و گاه برای اشخاص به صورت لقب در می آید مانند حاجی مکاری . (فرهنگ لغات عامیانه ٔ جمال زاده) ...

شورای محله وخیریه

قدرتمند ترین افرادی که در ارسنجان حاکم بوده اند و یا به عنوان نماینده حکومت در بخشی از نهادهای دولتی منصوب می شدند و میخواستند در حیطه مسیولیت شان شهر و یا قسمتی از شهر را اداره کنند به شرط وجود دو خصوصیت  در کارشان موفق بودند اول انکه خودشان  ازنظر فردی توانمند بوده و دوم اینکه در روش مدیریتی حوزه فرد گرایی را از بین برده و کار را به حوزه وسیع مردمی متصل میکردند . البته در طول کار چنانچه این افراد خودشان توانمند نبودند به مرور اعتماد مردم کم میشد و کار به سرانجام نمیرسید .

پناهگاه صخره‌ای پیر قوچ

پناهگاه صخره‌ای پیر قوچ  مربوط به دوره نوسنگی است و در شهرستان ارسنجان، بخش مرکزی، دهستان خبریز، ۵۰۰ متری غرب روستای صفر آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۷۲۶۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نگارخانه شهر

در روزهایی که بسیاری از شهروندان به‌دلیل مشغله و کار زیاد وقت نمی کنند سری به نگارخانه‌های شهر بزنند، با ابتکار سازمان زیباسازی شهر تهران از پانزدهم اردیبهشت ماه به مدت ۱۰ روز، آثار برجسته هنری از دل نگارخانه‌ها به خیابان‌های شهر آمدند تا مردم هر چه بیشتر با آثار فرهنگی و هنری فاخر به جا مانده از نیاکان‌شان بیشتر آشنا شوند.

یعنی برای نخستین‌بار تمامی سازه‌های تجاری شهربه اکران‌های فرهنگی اختصاص پیدا کردند تا دلیلی شود برآشتی مردم با موزه ها و نگارخانه ها.
در طرح «تهران نگارخانه می شود» ۱۵۰۰ بیلبورد شهر تهران، ۷۰۰ اثر فاخر فرهنگی و هنری را از قطعات خوشنویسی میرزا علی‌اصغر و آقا لطفعلی گرفته تا اشکال قلمدان علی اشرف و آقا صادق و همچنین خطوط زیبای میرزا غلامرضا و میرزا یدالله را در دل نمایش دادند.
در این بین تصاویرزیبایی از قران های هنرمندان ارسنجانی همگان را به تحسین وامیداشت

مالیات الاغی

«حمل و نقل به جابجایی، انتقال انسان و کالا از جایی به جای دیگر گفته می شود. حمل و نقل از بخش‏های اساسی در اقتصاد هر جامعه ای محسوب می شود که توسعه اقتصادی با تکامل و تعالی این بخش امکان پذیر است. حمل و نقل، در حقیقت ۲ فرایند تولید و مصرف را به هم متصل می کند و این صنعت به مثابه پایه های پلی که بخش‏های مختلف با عبور از روی آن، به توسعه پایدار دست می یابند، به ایفای نقش می پردازد.»

دعا

حاج ملا محمد شفیع اشرف‏ الكتاب ارسنجانى از خوشنویسان بزرگ و از قرآن‏ نویسان برجسته ایرانى است. او فرزند عالم و عارف خوشنویس نامى حاج ملاعلى عسكر ارسنجانى است و مانند پدر بزرگوارش در علم و عرفان و هنر خوشنویسى به مرتبه‏ هاى والایى دست یافته است.

عضو این خبرخوان RSS شوید